Waarom GFT inzamelen in het buitengebied?
Wij krijgen veel vragen via Facebook binnen over het waarom van GFT inzamelen in het buitengebied. Inwoners hebben daar meestal een composthoop en menen geen behoefte te hebben aan een container. Echter, uit onderzoek blijkt dat er in het buitengebied ruim 40% van het groente- fruit- en tuinafval in de restcontainer belandt. Het gaat vooral om etensresten, brood, groenteafval en fruitafval. Het tuinafval composteert men veelal zelf. Om ook die laatste 40% GFT uit het restafval te houden heeft iedereen nu een GFT container gekregen. Dan voldoen we aan onze landelijke plicht en dienen we het milieu.
Verbranden van restafval is duur
Vorig jaar heeft de landelijke overheid bepaald dat elke gemeente in Nederland beter zijn best moet doen om het afval te scheiden. Als extra motivatie heeft men gemeenten in Nederland een doelstelling opgelegd en gelijktijdig een extra belasting ingevoerd op het verbranden van restafval. Het verbranden van afval kost de gemeente nu ongeveer €200.000 extra. Elke gemeente in Nederland is nu net als ons druk bezig om nieuwe manieren van het inzamelen van afval in te voeren.
Groep bewoners kiest voor 4 containers
Na het besluit van de landelijke overheid hebben we een grote groep bewoners uit Noordoostpolder gevraagd om mee te praten over een nieuwe manier van afval inzamelen. Dit traject heeft bijna een jaar geduurd. Deze bewoners hebben unaniem de wens uitgesproken voor 4 containers bij elk huishouden met variatie in het formaat van de container. Als onderdeel van deze nieuwe inzameling gaan we ook de inzamelfrequentie voor restafval versoberen en starten met GFT-inzameling in het buitengebied.
Het resutaat van de klankbordgroep is destijds besproken met enkele dorpsraden en wijkverenigingen. Hierna zijn er een aantal bewonersavonden georganiseerd om bewoners hierover te informeren.
GFT inzamelen in buitengebied loont!
Uit jaarlijkse metingen blijkt namelijk dat het restafval in het buitengebied bestaat uit meer dan 40% GFT afval. Het loont dus wel degelijk om GFT in te zamelen in het buitengebied, omdat het verwerken van GFT minder kost dan het verbranden hiervan. We willen bewoners in het buitengebied dezelfde faciliteiten bieden als in het bebouwde gebied. In Emmeloord en de dorpen lukt het prima met 1 restafval container voor huishoudelijk afval. Wie goed zijn afval scheidt heeft voldoende aan een restafval container.
Blijf composteren
We begrijpen dat veel bewoners in het buitengebied een composthoop hebben. U kunt natuurlijk blijven composteren. Echter, tijdens een bewonersavond met bewoners uit het buitengebied bleek dat veel bewoners best wel behoefte hadden aan een GFT container. We bieden nu een mogelijkheid aan bewoners om hun GFT te scheiden. Bovendien kunt u gratis een extra GFT container krijgen wanneer u capaciteit te kort komt.