
Centrum Biologische Landbouw organiseerde zaterdag 29 juni jl. voor de 5e keer de Held van de Smaak Flevoland verkiezing, dit jaar met het thema ‘Ambachtelijke worst’. De combinatie Keurslagerij Klaver & Polder-Porque uit Dronten en Tollenbeek heeft de eervolle titel gewonnen en gaat het deze zomer opnemen tegen de andere provincies in de landelijke Held van de Smaak-verkiezing. De jury heeft de ambachtelijke worstenmakers op hun eigen bedrijf bezocht en dit jaar was er voor het eerst ook een publieksprijs. Deze werd gewonnen door Slagerij Niek van der Vlis, eveneens uit Dronten.
De hele keten in eigen hand
De combinatie Keurslagerij Klaver en Polder-Porque, waren onafhankelijk van elkaar genomineerd maar besloten als samenwerkingspartners hun kandidatuur samen te voegen. Ze namen het daarbij op tegen Keurslagerij Pees uit Marknesse en slagerij Niek van der Vlis uit Dronten. De Flevolandse jury was erg onder de indruk van de kandidaten; ‘allemaal met recht ambassadeurs voor hun sector;’ aldus juryvoorzitter Johan Noltes, in het dagelijks leven voorzitter van het College van Bestuur van de SVO vakopleiding Food. Toch was de jury unaniem in haar oordeel over de winnaar. De combinatie Keurslagerij Klaver en Polder-Porque heeft de hele keten in eigen hand en maakt daar een streekproduct van; van de ‘Porque’ tot de vork. Polder-Porque wordt sinds 2012 gerund door een jaarlijks wisselende groep van 4 studenten van CAH Vilentum. Ze wonen bij de stal, stellen zelf het voer samen, brengen de varkens naar het slachthuis en vakslager Klaas van der Wal van Keurslagerij Klaver maakt er lekkere worsten van. De studenten zorgen ook voor de verkoop en afzet via de eigen (web)winkel, streekmarkten en restaurants. Transparant zijn over de intensieve varkenshouderij vinden de studenten erg belangrijk. En ze doen dat soms heel letterlijk. Binnenkort breiden ze het buitenverblijf van de zeugen uit en maken daarbij doorzichtige schotten, zodat de dieren vanaf de doorgaande weg te bewonderen zijn.
Veel streekmarktbezoekers proeven favoriete worst
Gedeputeerde Jan-Nico Appelman van Provincie Flevoland maakte de winnaar bekend en roemde daarbij het ondernemerschap van de studenten. “Een prachtig toekomstgericht bedrijf,” aldus de gedeputeerde. Fokke Hoekstra, directeur Particulieren van Rabobank Noordoostpolder-Urk, ondersteunt de verkiezing met de sponsoring van een prijs voor de winnaar. Hij verraste de studenten met een overnachting na afloop van de landelijke verkiezing op 28 september in Venlo, de Hoofdstad van de Smaak.
Slagerij Niek van der Vlis kreeg de Publieksprijs uitgereikt door Wethouder Paul Vermeulen, namens Gemeente Noordoostpolder de gastheer van de locatie van de verkiezing. Het winkelende publiek van de streekmarkt had grote belangstelling voor de ambachtelijke worst van de genomineerde kandidaten. Ruim 700 bezoekers van de streekmarkt hebben de worst van de 3 kandidaten geproefd en gestemd op hun favoriete kandidaat. Slagerij Niek van der Vlis kreeg 281 stemmen voor zijn heerlijke grillworst met groene asperges van teler Remijn uit Biddinghuizen. Keurslagerij Pees zat daar vlak achter met 258 stemmen. Zijn populaire barbecueworst met paprika, ontstaan uit een samenwerking tijdens ‘Kom in de Kas’, was aan het begin van de middag al uitverkocht, velen namen wat lekkere worstjes mee voor thuis.
Ingrid Cremer van Centrum Biologische Landbouw ,regiocoördinator Week van de Smaak Flevoland, is erg trots op de drie deelnemers. “Naast deze verkiezing, hebben ze allemaal vandaag nog een aantal andere grote evenementen waar ze de barbecues en catering voor verzorgen. En alles wordt ambachtelijk gemaakt. Een echte topprestatie en fijn dat er vandaag zoveel mensen genieten van lekker en smaakvol eten van hun eigen slager.”