
Hoogweg paprikakwekerijen hecht veel waarde aan duurzaamheid. Zo werkt de kwekerij bijvoorbeeld met een warmtekrachtkoppeling, waarbij de afvalstoffen van de verbranding van gas, CO2 en warmte, in de kassen wordt gebruikt.
De verpakkingshal bij de kwekerij draait op led-verlichting en de koelcellen zijn werken op basis van een milieuvriendelijke koelvloeistof. Maar vooral pioniert de kwekerij inmiddels met geothermie: aardwarmte. In 2018 werden de voorbereidingen getroffen en sinds november is de aardwarmte-installatie in gebruik, als een van de iets meer dan twintig actieve, geothermische warmtepompen in Nederland.
Het aardwarmtesysteem in de Noordoostpolder pompt op 1.800 meter diepte warm water uit een water bevattende en poreuze aardlaag. Via een productieput komt het warme water naar de oppervlakte. In een warmtewisselaar geeft dit warme water zijn energie af aan een warmtenet, dat in dit geval de kassen van warmte voorziet. Via pompen en injectieputten stroomt het afgekoelde water in dezelfde aardlaag terug. Over dit onderwerp mochten wij vragen stellen aan Hans Olsthoorn, financieel directeur én onderdeel van het aardwarmteprojectteam.
Lees het hele verhaal op: Ondernemersverhaal “Door de warmte die we winnen, hebben we miljoenen kuubs gas uitgespaard” – Noordoostpolder (energieloketflevoland.nl)