Momenteel wordt ondanks de weersomstandigheden met man en macht gewerkt aan het plaatsen van het paddenraster in het Kuinderbos.
Het bewijst nog maar eens hoe grillig de natuur kan zijn, 10 dagen geleden zat er nog vorst in de grond en nu is het snachts alweer 5-7 graden in combinatie met regen en is de voorhoede van het enorme amfibieënleger alweer onderweg naar de voortplantingsgebieden in het Kuinderbos. Inmiddels zijn de eerste dieren gespot.
In de maand maart komt er dagelijks op werkdagen een basisschool helpen uit Friesland, Overijssel en ons eigen Flevoland bij het overzetten van de dieren. Ruim 500 schoolkinderen worden daarvoor ingezet en begeleid door de boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer. In de weekenden helpen natuur- en vogelwerkgroepen die ook weer begeleiding krijgen van Staatsbosbeheer-vrijwilligers. Een enorme logistieke operatie!
De scholen zijn dagelijks actief vanaf 09:00 uur. Zij starten dan met een presentatie. De leerlingen hebben op school al middels een lesbrief van alles kunnen leren over de padden, kikkers en salamanders. Een van de doelstellingen van Staatsbosbeheer in het Kuinderbos is educatie voor onze jeugd. Tijdens de paddentrek kunnen kinderen op een zeer bijzondere wijze de ontwakende natuur in het voorjaar beleven.
De eerste paddentrek in het Kuinderbos vond plaats in 2001, sindsdien zijn er in totaal al 189.156 amfibieën overgezet in het Kuinderbos. Voor de boswachter was er vorig jaar een bijzonder moment toen één van de deelnemers uit 2001 aanwezig was als jonge moeder en haar zoontje begeleidde en zo samen dit jaarlijks terugkerende ritueel beleefden.
Op woensdag 1 maart bijt de Regenboogschool uit Creil de spits af met 21 kinderen, 2 maart de Burgemeester de Ruiterschool uit Kuinre met 28 kinderen en vrijdag 3 maart OBS Mr. K.J.Dijkstraschool uit Elsloo in Friesland met 14 deelnemers.