Boswachter florian van Staatsbosbeheer heeft een broedende raaf gevonden in het Kuinderbos. Raven starten al vroeg met broeden en hebben nu al jongen. Met de komst van de das in 2017 en nu de raaf ontwikkeld het Kuinderbos zich weer verder naar een oud bos en neemt de biodiversiteit weer verder toe. Beide soorten houden van gevarieerde bossen. Daar wordt door Staatsbosbeheer hard aan gewerkt middels bosranden beheer. Dood staand en liggend hout wat veel insecten aantrekt. Bij het herbebossen worden zoete kersen, tamme kastanjes, eiken, beuken en linde aangeplant. Allemaal bomen die veel zaden op gaan leveren.
Deze raven zijn het eerste broedgeval in 75 jaar in de Noordoostpolder. De boswachters hadden al langere tijd het vermoeden dat er raven aan het broeden waren. Al maanden zijn ze roepend gehoord. Raven zijn zeer slimme vogels en het nest hadden ze dan ook goed verstopt. Nu het bos langzaam volwassen wordt hoopt de boswachter de komende jaren op broedgevallen van de groene en zwarte specht en de komst van de kleine ijsvogelvlinder.
Dood doet leven. Raven eten zaden, insecten en vruchten maar aas van kadavers is ook erg belangrijk. Ook op de dood doet leven plek in het Kuinderbos zijn sporen van foeragerende raven gevonden. Ze pikken vaak als eerste de ogen van een dood dier eruit omdat het zachte delen zijn en als de ontbinding vordert kunnen ze er met hun sterke snavel ook stukjes vlees afhalen.
Zelf de dood doet leven plek bezoeken kan door de wandelroute bij de oude haven van Kuinre te bewandelen. Recent zijn er een dode ree, zilverreiger en een ringslang neergelegd die verkeerslachtoffer zijn geworden
Redactie voor nadere informatie boswachter Harco Bergman 06-54957406
Door een whats app verzoek te sturen op dit nummer kan ik u beelden sturen van de jonge raven in hun nest op 17 meter hoog in een sitkaspar in het Kuinderbos